Психологический порлат Psy-practice

Чому афірмації не працюють? На відміну від психотерапії!⠀

Всім привіт, дорогі друзі! З вами rudyi@psy 

Сьогодні привідкрию для вас таємницю одного з найпопулярніших у масовій культурі «психологічних» методів. Я розповім чому переконаний, що цей метод зовсім неефективний в плані покращення вашого життя. Ми розглядатимемо техніки афірмацій.

Про що піде мова хтось зрозумів одразу ж, а для інших напишу маленьке тлумачення. 

Афірмація-це коротка словесна установка (коротка, щоб було легше  запам’ятовувати і частіше повторювати), яка начебто направлена на підсвідомість для зміни якогось аспекту життя або людини вцілому. 

Найчастіше афірмації використовуються для зміни зовнішнього вигляду, стану здоров’я, рівня матеріального забезпечення, покращення чи створення стосунків і т.п. Чи дійсно використання афірмацій призводить до задоволення тих функцій, які бажають покращити люди-це вже зовсім інше питання. На нього сподіваюсь ви дасте собі відповідь, дочитавши цей пост до кінця.

В деяких варіаціях афірмації спрямовуються на зв’язок з Всесвітом, великим початком, всесвітніми грошима, божествами і так до безкінечності. Віра в те, що часто повторювані слова здатні змінювати реальність носить в собі раціональне зерно. Втім афірмації заходять занадто далеко, втрачаючи зв’язок цих словесних установок із об’єктивністю та обставинами зовнішнього світу. 

Аспект №1. АФІРМАЦІЇ ЗАПЕРЕЧУЮТЬ РЕАЛЬНІСТЬ.

В кращому випадку в житті людини не зміниться нічого, або ж хороші зміни таки прийдуть, втім точно не завдяки афірмації. В найгіршому випадку-людина втрачає контакт з реальністю, яка її оточує і перестає проживати своє життя, змінюючи його інструментами, які в неї є. Пасивний сліпець, охоплений ілюзією прозріння.  

Ми здатні змінювати реальність, зокрема змінювати її словами, але єдиний спосіб, яким ми можемо це зробити у вигідному для нас напрямку лежить тільки через прийняття реальності як такої. 

Наприклад афірмація «У мене мільйон доларів!», яку прибиральник вимовляє щоденно протягом кількох місяців (або ж років) не допомагає закрити кредит чи оплатити навчання сина. 

Втім, прибиральник може переконати себе в протилежному. Якщо він подумає, що проблема у нестачі власної віри в чудо, то намагатиметься повірити ще сильніше. І що найстрашніше-це у нього вийде! Як би сказав прихильник подібної філософії: «Все що потрібно- просто дуже сильно захотіти і Всесвіт тобі це дасть.

Аспект №2. АФІРМАЦІЯ ПРИЗВОДИТЬ ДО САМООБМАНУ І ПАСИВНОСТІ.

Ви не задумовувались чому люди програють останні гроші в казино, незважаючи на вплив гормонів під час виграшу-програшу та психологію залежностей загалом? Чому люди скуповують лотерейні білети та оточують себе часто навіть для себе незрозумілими символами та атрибутами. Віра у можливість чуда та роль провидіння кожного з них часто об’єднує таких людей.

Якщо при використанні афірмації буває так, що життя людини змінюється на краще, то чому я вважаю, що афірмація не відіграла в цьому жодної ролі? І тут уже відповім не я своїми суб’єктивними роздумами, а практичне дослідження відомого соціального психолога Ентоні Пратканіса та його колег.   

В експерименті брали участь 237 людей. Для дослідення їх відібрали за бажанням покращити власну пам’ять та самооцінку. Першочергово кожного з них продіагностували на основні параметри (пам’ять та самооцінка). Згодом досліджуваних поділили на 4 групи, кожній з яких роздали аудіокасети зі словесними навіюваннями по типу афірмацій.

Першій групі видали касети для покращення пам’яті, на якій дійсно були записані афірмації для покращення пам’яті.

Другій групі видали касети для покращення самооцінки, на якій дійсно були записані афірмації для покращення самооцінки. 1 і 2 групи були контрольними.

Третій групі видали касети із афірмаціями для покращення самооцінки, які були підписані і представлені як афірмації для покращення пам’яті.

Четвертій групі видали касети із афірмаціями для покращення пам’яті, які були підписані і представлені як афірмації для покращення самооцінки.

Усім досліджуваним дали завдання щоденно прослуховувати аудіозаписи протягом 5 тижнів, а по завершенню дослідження суб’єктивно оцінити результати зміни власної пам’яті або ж самооцінки (в залежності від касети, яку вони отримали).

Результати були чудовими. Досліджувані задоволено стверджували що їхні  показники (пам’ять або ж самооцінка) зросли в рази. При цьому досліджені 1-шої групи стверджували, що значно покращилась пам’ять, 2-ї групи-покращилась самооцінка, 3-ї групи-покращилась пам’ять, 4-та група-покращилась самооцінка. І це при тому, що у 3-й і 4-й групі качети були замінені між собою (афірмації на них записувались для покращення інших параметрів).

Проте найкращий результат був отриманий опісля, коли людей, які нічого не знали і не підозрювали повторно продіагностували на ключові параметри (пам’ять і самооцінку). Як виявилось з часу початку дослідження їхні показники не змінились зовсім (за винятком значення статистичної похибки).   

Виникає резонне запитання що це все означає? А означає це ніщо інше як те, що афірмації не впливають на зміну реальності та об’єктивних показників. Проте афірмації впливають на суб’єктивне сприйняття цієї реальності, яке нічого спільного з реальністю не має. Люди реально повірили в покращення своєї пам’яті та самооцінки, опираючись на власну віру в їх ефективність (не плутайте з ефектом Плацебо, який таки цю ефективність часто забезпечує) та написи на касетах, які нічого спільного зі змістом касет не мали. 

Ось вам і відповідь чому афірмації-це дешевий, часто бесплатний, проте зовсім неефективний метод вирішення проблем. Дивітьсь Аспект №1 і Аспект №2. Десь тут захована і відповідь на інші запитання. Чому ми віримо, що нам допоможуть речі, які не допомагають? Чому ми купимо будь-що, якщо на ньому буде етикетка того, що нам потрібно?

Чому психотерапія-це здорова альтернатива? Звісно робота з психологом-це тривалий, а іноді і не дуже приємний процес. Часто він перестає бути приємним, коли ми вперше зустрічаємось з реальністю, від якої втікали все життя. Ми приймаємо цю реальність і отримуємо інструменти для її зміни (коли ми втікаємо цих інструментів у нас немає). Тільки так і ніколи по-іншому. 

Прозрівши можна побачити світ, в якому дійсно хочеться жити, можна побачити матеріали, якими цей світ можна скласти, можна продумати стратегії і провідчувати емоції, якими цей світ можна зробити реальністю навколо нас. Втім це для людей, які хочуть змін, змінюють і змінюються. 

Завжди можна ковтнути таблетку самообману і завантажити чергове самонавіювання в інтернеті. Вибір, як і завжди, залишається за вами.

А яке ставлення до афірмацій у вас? 

Якщо інформація була корисною та цікавою-ставте лайки та поширюйте її в соцмережах. 

Змінюйте старі усвідомлення та форми поведінки і будете щасливі!


Понравилась публикация? Поделись с друзьями!







Переклад назви:




Текст анонса:




Детальний текст:



Написать комментарий

Возврат к списку